Ekspresowe ciasto czekoladowe bez cukru i mąki !

Sprawdzone, pyszne i mocno czekoladowe. Nadaje się jako śniadanie lub inny posiłek w ciągu dnia 🙂

  • 3 czubate łyżki naturalnego kakao
  • 100 g orzechów włoskich
  • 4 czubate łyżki miodu lub stewi, ostatecznie fruktozy
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 banany
  • 1 szczypta soli
  • 1 gorzka czekolada
  • 4 łyżki mleka (np kokosowego lub zwykłego)
  • 4 jaja całe
  • 2 puszki fasoli czerwonej

Sposób wykonania:

  1. Fasolę płuczemy w sitku. Wrzucamy do naczynia wraz z resztą składników oprócz orzechów
    i gorzkiej czekolady
  2. Wszystko blendujemy na jednolitą masę
  3. Następnie wrzucamy orzechy i blendujemy jeszcze raz, ale krótko tak, żeby zostały kawałki.
  4. Do foremki (keksówki) wyłożonej papierem wlewamy ciasto
  5. Pieczemy 45-55 min w 180 st
  6. Po upieczeniu i przestudzeniu wylewamy rozpuszczoną gorzką czekoladę i posypujemy rozdrobnionymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.