Sprawdzone, pyszne i mocno czekoladowe. Nadaje się jako śniadanie lub inny posiłek w ciągu dnia 🙂
- 3 czubate łyżki naturalnego kakao
- 100 g orzechów włoskich
- 4 czubate łyżki miodu lub stewi, ostatecznie fruktozy
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 2 banany
- 1 szczypta soli
- 1 gorzka czekolada
- 4 łyżki mleka (np kokosowego lub zwykłego)
- 4 jaja całe
- 2 puszki fasoli czerwonej
Sposób wykonania:
- Fasolę płuczemy w sitku. Wrzucamy do naczynia wraz z resztą składników oprócz orzechów
i gorzkiej czekolady - Wszystko blendujemy na jednolitą masę
- Następnie wrzucamy orzechy i blendujemy jeszcze raz, ale krótko tak, żeby zostały kawałki.
- Do foremki (keksówki) wyłożonej papierem wlewamy ciasto
- Pieczemy 45-55 min w 180 st
- Po upieczeniu i przestudzeniu wylewamy rozpuszczoną gorzką czekoladę i posypujemy rozdrobnionymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.